KLIK YE..TAKKAN NAK TENGOK AJE...

FOLLOW ME DER....

Monday, February 14, 2011

Masa Depan tanaman dan Penyelidikan Lada di SarawakLada, rempah yang digunakan dengan meluas sebagai perasa makanan,adalah buah daripada tumbuhan tropika jenis memanjat, Piper nigrum L., yang berasal dari Barat-Daya India. Di Sarawak, lada telah ditanam sejak tahun 1856 tetapi penanaman secara meluas bermula pada tahun 1900-an.


Kini, lada masih merupakan salah satu tanaman kontan yang penting sebagai punca pendapatan untuk kira-kira 67,000 penduduk di kawasan pedalaman Sarawak dengan harga purata RM 17.00/kg untuk lada putih dan RM 10-11/kg untuk lada hitam. Keluasan purata kebun lada adalah 0.2 hektar. Lada banyak ditanam di beberapa daerah di Bahagian Kuching, Samarahan, Sri Aman, Betong dan Sarikei. Anggaran semasa kawasan penanaman lada ialah kira-kira 13,000 hektar.


Malaysia mengeksport sebanyak 19,748 tan metrik lada pada tahun 2004 dan 18,824 tan metrik pada tahun 2002 yang masing-masingnya bernilai RM113.2 juta dan RM120.0 juta. Hampir 98 peratus pengeluaran lada di Malaysia adalah di Sarawak. Pengeluaran untuk tahun 2004 adalah 20,000 tan metrik. Malaysia kini menduduki tangga kelima negara pengeluar lada dunia selepas negara Vietnam, India, Indonesia dan Brazil.
Bentuk Lada untuk Eksport
Kira-kira 95 peratus perdagangan lada dunia adalah dalam bentuk lada hitam dan putih, manakala selebihnya adalah dalam bentuk oleoresin lada, minyak lada, lada hijau dan lada kisar.
Tanaman Lada
Pokok lada hidup subur di kawasan beriklim tropika yang panas dan lembap. Lazimnya, lada dibiak daripada keratan batang dan pembiakan menggunakan biji jarang dilakukan. Sistem akar berkembang daripada akar adventitius yang terbentuk pada bahagian buku keratan batang yang ditanam. Daun akan keluar pada setiap buku semasa peringkat tumbesaran keratan pucuk utama. Akar adventitius juga akan berkembang untuk membantu pucuk melekat pada tiang sokongan. Pada setiap buku, mata tunas aksil tumbuh menjadi dahan sisi dan seterusnya akan mengeluarkan sulur buah.
Bunga lada keluar pada buku yang bertentangan dengan setiap daun di dahan sisi. Kebanyakan kultivar lada mempunyai bunga dwiseks yang kebiasaannya mengalami pendebungaan sendiri. Buah lada yang lebih dikenali sebagai beri, berwarna hijau dan berkeadaan lembut di peringkat awal pembentukan. Ia bertukar ke warna hijau tua dan menjadi keras apabila matang. Kulit luar (eksokarpa) berwarna kuning dan merah cerah dan menjadi lembut apabila masak. Setiap beri lada mengandungi biji tunggal yang diselaputi isi buah (mesokarpa). Lada hitam terdiri daripada keseluruhan beri yang telah dikeringkan manakala lada putih adalah biji lada.
Rasa pedas buah lada adalah disebabkan oleh kehadiran alkaloid piperine, chavisine dan piperettine manakala minyak pati menghasilkan aroma lada. Kedua-dua sebatiantersebut membentuk oleoresin yang dapat diperolehi melalui proses ekstraksi pelarut. Kepedasan lada juga dipengaruhi oleh varieti dan persekitaran penanaman lada.
Kultivar Lada
Terdapat banyak kultivar di Negara India yang merupakan tempat asal tanaman lada. Di Sarawak, kultivar yang paling banyak ditanam ialah 'Kuching Melalui penyelidikan, dua kultivar, iaitu 'Semongok perak' dan 'Semongok emas' telah disyorkan kepada petani. Terdapat 47 'kemasukan' (accessions) Piper nigrum dan 46 'kemasukan' (accessions) spesies Piper di dalam koleksi germplasma lada di Pusat Penyelidikan Pertanian Semongok. Bahan-bahan ini digunakan untuk program penambahbaikan tanaman lada.

PEKEBUN LADA
Lada mula ditanam oleh pekebun Cina. Kini kira-kira 87 peratus daripada pekebun lada adalah kaum bumiputera, terutama kaum Iban dan Bidayuh, hasil daripada galakan dan bantuan skim penanaman yang dilaksanakan oleh Jabatan Pertanian sejak tahun 1972.

PENANAMAN LADA
Di Sarawak, lada ditanam sebagai tanaman tunggal (monocrop) tanpa naungan terutamanya di kawasan lereng yang bercerun landai dan curam. Untuk kebun lada yang terletak di kawasan rendah dan mendatar, sistem parit perlu disediakan. Pokok lada ditanam di atas busut yang disediakan semasa penyediaan tanah. Secara tradisional, pekebun mengamalkan merumpai bersih kebun lada mereka. Amalan ini sering mengakibatkan hakisan tanah yang teruk, oleh itu pekebun lada kini digalakkan menanam tanaman penutup bumi.

Menanam di ladang
Masa yang paling sesuai menanam lada adalah di antara bulan Oktober hingga Disember. Bahan tanaman yang boleh digunakan ialah keratan tanpa akar, keratan berakar atau keratan dalam polibeg. Jarak antara tanaman yang disyorkan ialah 2.5m x 2.0m (2,000 pokok lada/hektar). Keratan yang baru ditanam perlu diberi naungan atau lindungan sehingga ia tumbuh dengan sempurna.

Tiang sokongan
Pokok lada yang masih muda dilatih untuk tumbuh memanjat pada tiang sokongan. Secara tradisional, tiang kayu belian digunakan sebagai sokongan. Walau bagaimanapun, hasil kajian telah mendapati tiang sokongan hidup daripada pokok jenis kekacang (contohnya Gliricidia sepium dan Erythrina indica) sesuai digunakan sebagai tiang sokongan alternatif .Namun lebih ramai yang suka menggunakan tiang sokongan daripada kayu keras seperti kayu belian,kerana tahan lama.

Pemangkasan / Cantasan
Pokok lada hendaklah dicantas untuk menggalakkan pembentukan kanopi yang sesuai. Tiga pusingan pemangkasan disyorkan: pangkasan pertama ialah enam bulan selepas menanam untuk pengeluaran tiga pucuk utama. Pangkasan kedua adalah di peringkat 12–14 bulan apabila pokok lada mencapai ketinggian separuh tiang sokongan. Pangkasan terakhir dilakukan apabila pucuk utama mencapai bahagian atas tiang sokongan dan ini adalah seiring dengan masa pengeluaran buah yang pertama.

Pembajaan
Pokok lada memerlukan banyak bekalan nutrien. Penggunaan baja kimia adalah penting untuk pengeluaran hasil yang tinggi. Pengapuran juga perlu dilakukan untuk meningkatkan kandungan zat pemakanan Kalsium (Ca) dan Magnesium (Mg) serta untuk mengawal kemasaman (pH) tanah. Pokok lada muda perlu kerap dibaja dengan baja yang mengandungi nutrien utama Nitrogen (N), Fosforus (P) dan kalium (K). Pokok lada matang pula memerlukan bekalan nutrien dalam kuantiti yang banyak. Keperluan baja, komposisi nutrien dan jadual pembajaan untuk pokok lada yang matang dan belum matang telah dikaji. Gejala kekurangan nutrien dan keracunan juga telah dihuraikan.

Pengutipan hasil dan pemprosesan
Pokok lada lazimnya mengeluarkan hasil yang pertama pada awal musim hujan di tahun kedua penanaman. Pengutipan hasil dilakukan mulai bulan Mac hingga Ogos. Lada hitam dihasilkan dengan menjemur buah lada yang telah matang tetapi belum masak di bawah cahaya matahari. Lada putih diproses dengan merendam buah lada dalam air bersih yang mengalir untuk membuang lapisan isi buah (perikarpa) sebelum dikeringkan di bawah matahari. Untuk penghasilan lada putih, sagaran buah yang mempunyai banyak buah yang hampir masak digunakan.

Kawalan serangga dan penyakit
Banyak serangga perosak dan penyakit boleh menyebabkan kerosakan pada tanaman lada. Serangga perosak utama yang merosakkan pokok dan bunga lada ialah kumbang belalai (Lophobaris piperis) dan kepinding lada (Dicronocoris hewetii). Kumbang rokok (Lasioderma serricorne) juga boleh merosakkan biji lada semasa penyimpanan.
Penyakit yang biasa menyerang lada adalah disebabkan oleh kulat yang membiak dalam keadaan yang panas dan lembap. Penyakit yang perlu diawasi oleh pekebun lada ialah penyakit reput akar (Phytophthora capsici), penyakit buah hitam (Colletotrichum capsici, C. piperis dan C. gloeosporioides), penyakit cendawan angin (Corticium salmonicolor), penyakit hawar lembut (Septobasidium sp.), penyakit akar putih (Rigidoporus lignosus) dan penyakit kuning (disebabkan oleh gabungan serangan cacing nematod Radopholus dan kulat Fusarium solani).
Cacing nematod (Meloidogyne spp.) menyerang bahagian akar pokok lada. Penyakit daun keriting yang disebabkan oleh virus juga boleh menyerang pokok lada muda dan matang.
Kawalan perlindungan tanaman lada daripada serangga perosak dan penyakit dengan menggunakan bahan kimia menyebabkan kos pengeluaran lada meningkat.

PEMASARAN
Kira-kira 70 peratus lada keluaran Sarawak dieksport dalam bentuk lada hitam dan selebihnya adalah sebagai lada putih, jeruk lada, lada nilai tambah dan produk hasil lada yang lain. Di kawasan pedalaman, pekebun menjual hasil lada mereka kepada peniaga di kampung yang kemudiannya menjual kepada peniaga di bandar. Di kawasan yang berhampiran bandar, pekebun akan menjual terus kepada peniaga di bandar atau pengeksport. Lembaga Pemasaran Lada Hitam, sebuah Agensi Persekutuan yang ditubuhkan pada tahun 1972, bertanggungjawab terhadap maklumat pemasaran, promosi dan pengembangan, penambahbaikan kualiti, perdagangan, peraturan pemasaran melalui pelesenan peniaga dan pengeksport lada serta pembangunan produk lada.

MASALAH DAN KEKANGAN
Masalah utama dan kekangan yang dihadapi oleh pekebun lada adalah :-
Peningkatan kos pengurusan serangga perosak dan penyakit
Harga baja dan kos tenaga kerja bertambah
Harga pasaran eksport yang turun naik

Berikut adalah beberapa program penyelidikan untuk menyokong perkara di atas :-
Germplasma lada – koleksi dan penilaian peringkat ladang
Pembiakbaikan dan pemilihan genotip yang sesuai dengan ciri yang diingini
Keperluan baja mengikut jenis tanah, genotip dan tanaman penutup bumi
Amalan penanaman untuk sistem pengeluaran lada berkos-rendah
Pembangunan kaedah pengutipan hasil menggunakan tenaga buruh yang kurang
Kajian lanjutan ke atas kawalan penyakit reput akar Phytophthora.
Amalan penanaman dan kawalan kimia terhadap penyakit utama lada yang lain.
Kawalan bersepadu terhadap kumbang belalai dan serangga perosak semasa penyimpanan.
Pemantauan kandungan sisa baki racun perosak dalam lada yang diproses
Rawatan melalui akar ('root feeding') sebagai kaedah alternatif penggunaan racun perosak.
Pembangunan lada transgenik dengan ciri kemasakan buah yang terkawal untuk mengurangkan jumlah pusingan mengutip hasil.
Analisis sisa baki racun perosak bagi lada yang diproses
Mengguna kaedah bioteknologi untuk pembiakbakaan, penandaan DNA dan diagnostik penyakit lada
Menambahbaik teknik pemprosesan untuk menghasil lada yang lebih berkualiti dan mempunyai nilai tambah
* Ramai yang beranggapan dan memperkecilkan pekerjaan para petani terutama mereka yang menanam lada, anda jangan tidak tahu, golongan ini boleh memperolehi pendapatan sehingga RM 50,000 setahun, dan mungkin juga lebih lumayan bergantung kepada keluasan tanaman. Jadi, kepada anda yang ingin menceburkan diri dalam bidang penanaman lada ini, boleh bermula dari sekarang kerana hasilnya akan dapat dilihat setiap tahun setelah usianya matang dan boleh dikutip buahnya. Satu lagi pesanan saya, alang-alang menyeluk perkasam biarlah sampai ke pangkal lengan. Bermula dari tanah sekangkang kera kemudian tanamlah lada sehingga 5-6 hektar mengikut kemampuan anda mengusahakannya. Pasti akan membuahkan hasil!

2 comments:

Anonymous said...

manah peda aku... Blog ti cukup menarik.. Suka aku... he.. he... Tambah mega mayuh info ti cukup berguna di kena aku... thanz.....

Kumangkenyalang said...

terima kasih..anang leju maca asil jari aku..