KLIK YE..TAKKAN NAK TENGOK AJE...

FOLLOW ME DER....

Wednesday, September 30, 2009

Bencana alam...Minta dijauhkan...

Sedikit Perkongsian tentang gegaran yang dirasakan oleh semua penduduk di Tanah Semenanjung Malaysia pada pukul 6.30 Petang semalam...Minta dijauhkanlah daripada bencana-bencana alam ini...May God bless us...

* Kat bawah tu gambar yang saya ambil daripada akhbar tempatan online ni adalah kejadian susulan daripada kejadian gempa bumi di Sumatera Barat yang mengorbankan kira-kira 75 nyawa.


Semua penghuni pangsapuri di Kuala Lumpur diarahkan turun berikutan kejadian gegaran yang agak kuat semalam.

Pagi ni nak kongsi ngan korang....pasal kejadian gegaran yang dirasai sekitar pukul 6.30 petang di semenanjung Malaysia... Rasa-rasanya semua yang mendiami kawasan tempat tinggi di Semenanjung Malaysia turut merasai gegaran tersebut.. Masa tu..saya tengah syok mengopek kulit buah..Nak makan buah limau mandarin..Belum habis lagi buah tu dikopek...Saya merasakan ada gegaran di bangunan kolej kami. Takut dan cemas menguasai diri saya...lepas tu..seorang budak junior tanya"Kak, akak ada rasa gegaran tak?" "a'a..yelah...bergegar bangunan kolej kite ni..."jawab saya panik.. Tambahan pula, kolej kami tu merupakan bangunan tertinggi di UPSI..9 Tingkat..Dan saya berada di Tingkat 7...Aduh..Takutnye...Lepas tu..kitorang turun ke bawah dan berkumpul di bawah.. Dalam hati saya tidak pernah berhenti memanjatkan doa kepada Tuhan, minta dilindungi daripada sebarang bencana dan musibah yang tidak diingini...* Berikutan Kejadian gegaran ini, saya berkongsi beberapa fakta yang saya perolehi daripada Utusan Malaysia Online pagi ini..Fakta-fakta ini, seolah-olah menggambarkan bahawa Malaysia berkemungkinan besar akan menghadapi bencana alam yang tidak diingini ini..

Wilayah Sumatera Barat, Indonesia digegarkan gempa berukuran 7.9 skala Richter menyebabkan sekurang-kurangnya 75 orang terbunuh.

Gegaran memusnahkan bangunan, ratusan rumah, hotel, jambatan dan menyebabkan kebakaran di bandar Padang.

330 pelajar Malaysia di Padang selamat.

Orang ramai di sekitar Lembah Klang, Melaka dan Johor Bahru mengosongkan bangunan tinggi ekoran gegaran gempa bumi itu.

Pada masa sama, ribut merosakkan lebih 100 buah rumah masing-masing di pesisir pantai Kelantan dan Terengganu.

Seorang remaja perempuan maut ditimpa pokok di Pantai Kemayang, Bachok dan empat parah di Pengkalan Chepa. Sebanyak 10 rumah turut rosak di Kepala Batas.

Lima kampung di Tembeling Tengah, Jerantut dilanda hujan air batu sebesar penumbuk.
Di kepulauan Samoa dan Tonga, sekurang-kurangnya 113 orang terkorban akibat tsunami berpunca daripada gempa bumi kuat di Lautan Pasifik awal pagi ini.


JAKARTA 30 Sept. – Indonesia sekali lagi dilanda gempa bumi kuat, kali ini wilayah Sumatera Barat digegarkan dengan gempa berukuran 7.9 pada skala Richter menyebabkan sekurang-kurangnya 75 orang terbunuh dan beratus-ratus rumah musnah.


Bencana tersebut dilaporkan turut menyebabkan kebakaran di bandar Padang dan bekalan elektrik terputus mengakibatkan orang ramai bertempiaran lari menyelamatkan diri.

Gempa yang berpusat di Kilometer 57, Padang Pariaman dengan kedalaman 87 kilometer di bawah laut itu dilaporkan berlaku pada pukul 5.16 petang waktu tempatan (pukul 6.16 petang waktu Malaysia), 53 kilometer ke barat laut bandar Padang.

Gempa di Sumatera Barat itu berlaku hampir sebulan selepas Tasikmalaya, wilayah Jawa Barat digegarkan dengan gempa kuat yang mengorbankan 123 orang.
Ia juga berlaku selang sehari selepas gempa kuat menggegarkan Lautan Pasifik yang mencetuskan tsunami di kepulauan Samoa, American Samoa dan Tonga awal pagi ini menyebabkan 113 orang terkorban, manakala 50 yang lain cedera dan berpuluh-puluh lagi dilaporkan masih hilang.

Gempa di Lautan Pasifik tersebut mencetuskan ombak setinggi 4.5 hingga 6 meter menyebabkan banyak kampung di kepulauan tersebut musnah atau ditenggelami air dan ramai pekerja hilang di sebuah taman negara di American Samoa.

Di Sumatera Barat, pasukan mencari dan menyelamat dari Medan, Aceh, Palembang dan Pekanbaru telah dikerahkan ke lokasi gempa membawa peralatan bagi membantu operasi mencari dan menyelamat.

Sementara itu, televisyen tempatan melaporkan jalan di Kota Padang terputus sama sekali dan bekalan elektrik serta komunikasi juga terputus.

Sumatera Barat dilanda gempa kedua berukuran 6.2 pada skala Richter pada pukul 5.38 petang yang turut menggegarkan kawasan Pariaman di kedalaman 110 kilometer dari dasar laut.
Reuters melaporkan gempa menyebabkan sejumlah rumah dan jambatan rosak serta berlaku kebakaran di Padang.

“Ratusan rumah rosak sepanjang jalan. Juga ada kebakaran, jambatan terputus dan kepanikan luar biasa terjadi kerana paip air bocor sehingga membanjiri jalan,” ujar seorang saksi.

Pusat Peringatan Tsunami Pasifik sebelum itu telah mengeluarkan amaran tsunami kepada Indonesia, Thailand, Malaysia dan India, tetapi kemudiannya menarik balik amaran tersebut.
Agensi berita AFP yang memetik jurucakap Jabatan Meteorologi dan Geofizik Indonesia, Rahmat Triyono berkata, beberapa buah hotel di Padang dilaporkan turut musnah.
“Pada masa ini kami tidak dapat menghubungi Padang kerana komunikasi terputus sama sekali," kata Rahmat.

Di Jakarta yang terletak kira-kira 950 kilometer dari lokasi kejadian turut dirasakan gegaran tetapi tidak sekuat gempa yang melanda Tasikmalaya awal bulan ini.

Gegeran akibat gempa tersebut turut dirasai di bangunan-bangunan tinggi di Malaysia termasuk di ibu negara, Kuala Lumpur.

Indonesia terletak di kawalan lingkaran gunung berapi dan Aceh sendiri pernah dilanda gempa dan tsunami pada 2004 yang mengorbankan 220,000 orang. – Utusan

1 comments:

dj M.A said...

Nya mih...ku meda berita dimalam..plus saritu mayuh agi gambar bencana nya & video dlm internet...:(
Irau ga, dunya majak tuai.